Wat als u uw ID of paspoort verliest in het buitenland?

Wat als u uw ID of paspoort verliest in het buitenland?

Wat als u uw ID of paspoort verliest in het buitenland?

Reistips

Verlies van een identiteitskaart, paspoort of rijbewijs tijdens een verblijf in het buitenland kan een stressvolle ervaring zijn. Het kwijtraken van belangrijke documenten brengt onverwachte uitdagingen met zich mee. In deze blogpost bespreken we stapsgewijze acties die je moet ondernemen om snel en efficiënt hulp te krijgen, inclusief contact opnemen met de juiste autoriteiten, het aanvragen van vervangende documenten en praktische tips om de impact van dit verlies te minimaliseren. Lees verder om te ontdekken hoe je voorbereid kunt blijven en je reis zonder al te veel hindernissen kunt voortzetten.

 

Wat doet u als u merkt dat een officieel document verloren of gestolen is?

Als u uw officiële documenten in het buitenland verliest, kunt u in erg onaangename situaties belanden, zoals identiteitsdiefstal of niet naar huis geraken. Volg deze stappen om het hoofd koel te houden.

 1. Geef het verlies of diefstal van uw identiteitskaart of paspoort onmiddelijk aan bij het dichtstbijzijnde politiekantoor. Vergeet niet om een kopie van het proces-verbaal te vragen.

 2. Blokkeer uw identiteitskaart, paspoort of verblijfsvergunning door te bellen naar DocStop op 0800/2123.2123 of 02/488.21.23. Zo vermijdt u het risico op frauduleus gebruik van uw officiële documenten en de mogelijke financiële gevolgen hiervan (bijvoorbeeld het openen van een telefoonabonnement of ander contract op uw naam, online aankopen,...)

 3. Ga naar het Belgische consulaat van het land waar u zich bevindt. Neem twee pasfoto's mee en alle documenten die uw identiteit kunnen bewijzen (kopieën van de gestolen documenten, uw rijksregisternummer, ...) Het consulaat kan u een tijdelijk, niet-biometrisch paspoort (zonder vingerafdrukken) geven waarmee u naar België kunt terugkeren. Dit nooddocument wordt echter niet altijd onmiddelijk afgeleverd.


Houd er rekening mee dat sommige luchtvaartmaatschappijen specifieke regels hanteren voor het aanvaarden van nooddocumenten. Neem dus zeker contact op met uw luchtvaartmaatschappij voordat u uw terugreis aanvat.

Is er geen Belgische diplomatieke vertegenwoordiging in het land dat u bezoekt? Ga dan naar het consulaat van een lidstaat van de Europese Unie.

Houd er rekening mee dat consulaire bijstand niet tussenkomt voor elk ongemak dat gepaard gaat met het verlies van identiteitsdocumenten. Voor een voorschot om uw verblijf te kunnen verlengen of om extra bagage op te sturen, wendt u zich dan ook best tot uw reisverzekeringsmaatschappij.

 

Bent u uw rijbewijs kwijtgeraakt in het buitenland?

Het consulaat mag helaas geen duplicaat van uw rijbewijs afleveren. U moet een nieuw nationaal of Europees rijbewijs aanvragen in de Belgische gemeente waar u ingeschreven bent.

 

Hoe vernieuw ik mijn identiteitskaart of paspoort?

Ga naar de Belgische gemeente waar u bent ingeschreven om uw documenten te vernieuwen. 
Gaat u binnenkort weer naar het buitenland? Informeer dan meteen welke documenten u nodig hebt, zoals een visum, ESTA of eTA.
Denk er aan dat identiteitsdocumenten die als gestolen of verloren worden opgegeven als ongeldig worden beschouwd, zelfs als ze later worden teruggevonden.

 

Enkele veiligheidstips
 • Laat uw indentiteitsdocumenten nooit onbeheerd achter of op een plek waar ze niet veilig zijn, zoals in een auto, een hotelkamer (zonder kluis), een garderobe, een onbeheerde tas aan het zwembad of op het strand,...
 • Uw documenten of geld achterlaten in een afgesloten koffer op uw hotelkamer is geen garantie tegen diefstal.
 • Bewaar uw identiteitsdocumenten op een veilige plek. Bij veel hotels kan u een kluisje huren om waardevolle documenten in op te bergen tijdens uw verblijf. Bewaar er alle documenten die u niet op zak moet hebben?
 • Er bestaan ook tasjes die u veilig onder uw kleding kunt dragen. Zorg er echter wel voor dat u bij een controle gemakkelijk aan uw documenten kunt.
 • Noteer de nummers van uw officiële documenten in een notitieboekje of bewaar ze in uw telefoon.
 • Neem een kopie van uw identiteits- en reisdocumenten en bewaar ze op een aparte, veilige plek. Of nog beter : scan uw documenten en bewaar de kopie in de inbox van uw privémail. U hoeft dan alleen maar uw e-mail te openen, waar u ook bent, om de gescande documenten op te halen en af te drukken.
 • Informeer bij uw reisbijstandsmaatschappij waarmee zij u kunnen voort helpen en waar u recht op heeft.
 • In geval van verlies of diefstal van cheques, bankkaarten of creditcards, kan uw reisbijstandsverzekering tussernkomen bij financiële instellingen, zodat zij de vereiste beschermingsmaatregelen doorvoeren.

 

Nuttige links
 • Aangifte van verlies van officiële documenten via DocStop : www.checkdoc.be
 • Contactgegevens van Belgische consulaire vertegenwoordigingen in het buitenland : www.diplomatie.belgium.be 
 • Blokkering van uw betaalkaart : Bancontact/Mister Cash, Visa en Mastercard : www.cardstop.be of +3278/170.170

 

Vergeet niet dat uw reisbijstandsmaatschappij u kan helpen om contactgegevens te vinden van Belgische diplomatieke posten, uw kredietkaarten kan blokkeren of geld kan voorschieten in het buitenland!

Bron : Europ Assistance

Een vraag voor ons?